home > de lessen > zwangerschap en postnatale yoga

zwangerschapsyoga

De zwangerschap is een bijzondere periode in je leven, waarin veel veranderingen in het lichaam plaats vinden. Wat extra zorg en aandacht voor je lichaam draagt bij aan een goed verloop van je zwangerschap.

Vanaf de 14e week van je zwangerschap* is het mogelijk om zwangerschapsyoga te volgen bij Yoga Maastricht. In de lessen besteden we aandacht aan:

— het versterken van de baarmoeder en het bekkenbodem gebied
— ruimte creëren in het bekken en de baarmoeder
— het verbeteren van de bloedcirculatie
— meer bewegingsruimte voor je baby
— verbeteren van je fysieke en mentale uithoudingsvermogen
— verbetering van je lichaamshouding  en functies zodat je optimaal kunt genieten van je zwangerschap
— Pranayama (adembeheersing)

Het gebruik van  hulpmiddelen als dekens, blokken, riemen of touwen zorgt er voor dat je een maximum effect uit de verschillende houdingen kunt halen en voorkomt dat je je lichaam te veel belast of verkeerd gebruikt. Spanningen en vermoeidheidsverschijnselen zullen verdwijnen. We sluiten de les af met een eindontspanning van ca.10 minuten zodat je fit en uitgerust de les verlaat.

De lessen zijn doorlopend, wat inhoudt dat je op ieder gewenst moment kunt beginnen met de lessen. Je kunt de lessen blijven volgen tot het einde van je zwangerschap.

*Na de 28e week van je zwangerschap kun je zonder yoga ervaring niet meer starten met het volgen van de lessen.

Omdat je wat sneller vermoeid bent dan normaal en de banden rond je gewrichten wat zachter en soepeler zijn dan wanneer je niet zwanger bent, is het belangrijk dat je tijdens je activiteiten rekening houdt met je eigen kunnen. Signalen zoals pijn, steken, krampen, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en contracties (krampachtige samentrekkingen) zou je niet mogen voelen  tijdens of na het beoefenen van yoga.

Zwangerschapsyoga wordt op dit moment alleen op donderdag van 18.45-20.00 uur gegeven.  Een proefles kost €10, de tweede les is gratis. Als je nog geen lid bent, betaal je bij inschrijving eenmalig €25 inschrijfkosten voor het aanmaken van je eigen account.  De zwangerschapsyoga wordt door de meeste verzekeraars vergoed; informeer vooraf bij je eigen verzekering of je hiervoor in aanmerking komt.

//

zwangerschapsyoga

partneravond

Iedere kwartaal vindt een partneravond plaats, boven de studio. Op deze avond besteden we extra aandacht aan de naderende bevalling en de weken daarna.

De partneravond vindt op een vrijdagavond plaats en duurt ongeveer 2 uur (20.00-22.00).

//

postnatale yoga

Ongeveer 6-8 weken na de bevalling kun je beginnen met het volgen een postnataal programma. Op dit moment bieden we geen aparte postnatale lessen en kun je dit programma alleen volgen in de restoratieve lessen.( maandagavond 18.30 en woensdagochtend 9.30).

Het programma omvat oefeningen die:
— de baarmoeder versterken, optillen en in evenwicht brengen
— oefeningen om je wervelkolom en zenuwstelsel te versterken
— je lichaam terug in vorm te brengen
— oefeningen die helpen de melkproductie te verbeteren
— oefeningen die je meer energie geven voor je nieuwe rol als moeder
— om je weer kracht en uithoudingsvermogen te geven.

We sluiten de les af met een diepe ontspanning.

//

tarieven

Proefles zwangerschapsyoga > € 10,- tweede les gratis

Eenmalige inschrijfkosten  > € 25,- (indien nog geen lid)

Zwangerschapsyoga > €12,50 per les*. Je betaalt vooruit tot aan de uitgerekende datum. Je kunt ook in 2 termijnen betalen. Reservering alleen voor aaneensluitende weken. Bij vroegtijdige bevalling wordt het teveelbetaalde lesgeld terug betaald. Wil je ook na je uitgerekende datum lessen volgen dan kun je tot je bevalling €14,50 per extra les betalen.

Partneravond > € 20,- per koppel

Postnatale Yoga > flexibel abonnement, 5 of 10 strippenkaart (€ 76,50 / € 146,50)

vergoeding verzekering

Yoga Maastricht is aangesloten bij Iyengar Yoga Vereniging Nederland (IYVN), Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) en vereniging yogascholen Nederland (VYSN). Zowel de studio als leraren staan geregistreerd in het AGB register, waardoor de zwangerschapsyoga in aanmerking komt voor vergoeding.

Je krijgt geen vergoeding voor zwangerschapsyoga vanuit je basisverzekering. Maar je kan wel bij sommige zorgverzekeraars een zwangerschapscursus (voor een deel) vergoed krijgen vanuit aanvullende pakketten. Je krijgt dan meestal een vast bedrag per zwangerschap of per kalenderjaar. Op verzoek van de verzekering kunnen we een overzicht van gevolgde lessen voor declaratie aanleveren. Je declaratie kun je in dat geval indienen bij je verzekeraar na de bevalling.

//

When stability becomes a habit, maturity and clarity follow.

zwangerschapsyoga2