home > iyengar yoga

WAT IS IYENGAR YOGA

Een kwaliteitswaarborg voor een verantwoorde vorm van yogabeoefening. Perfect om je lichaam te ontwikkelen, de stress van alledag te lijf te gaan en je geest tot rust te laten komen. Deze actieve yogabeoefening is een vorm van hatha yoga, vernoemd naar de grondlegger van deze moderne yoga stijl, B.K.S. Iyengar.
Zijn boek, Light on Yoga (Yoga dipika), was één van de eerste uitgebreide instructieboeken voor asana’s en pranayama dat toegankelijk was voor beoefenaars van hatha yoga. Een Iyengar yogales combineert het doen van asana’s met het leren van hóe je de asana’s doet. Hier staan de vijf belangrijkste aspecten van de Iyengar methode.

iyengar4

Dichterbij komen voor de demonstraties

Leraren demonstreren de houding en benadrukken zo belangrijke acties of vormen in de asana (houding). Dit is om je veiliger, nauwkeuriger en intensiever te laten oefenen in een houding. Demonstraties helpen letsel te voorkomen en leiden tot een beter begrip van de asana’s op de lange termijn. Iyengar yoga is een ervaringsgerichte manier van leren, waarbij je leert hoe je een houding moet uitvoeren, bereid moet zijn om tijdens de lessen naar instructies te luisteren en van dichtbij te komen kijken als een asana gedemonstreerd wordt. Subtiele acties zijn namelijk niet te zien vanaf de andere kant van de zaal.

uitlijnen als basis voor je oefenen

Er wordt je gevraagd om je lichaam (voeten, armen, benen, botten en spieren) op een bepaalde manier uit te lijnen. Het doel hiervan is om jou als beoefenaar te helpen onderzoeken wat je doet en zo een ‘holistische’ inspanning te bereiken in je oefenen. Hiermee ontwikkel je een groter lichaamsbewustzijn. Iyengar yogaleraren zullen ook hun kennis van de vormen en richtingen in de houdingen gebruiken om duidelijke verbale aanwijzingen te geven en soms ook hands-on aanpassingen te doen om je op een juiste manier in de houding te begeleiden.

belang van duidelijke indeling in niveaus

Het Iyengar yogasysteem verwacht veel van zijn leraren, waaronder grondige kennis van de volgorde waarin houdingen worden uitgevoerd (sequencing), anatomie en fysiologie, asana- en pranayamatechnieken, alsmede de filosofische aspecten van yoga. Het niveau van een groep juist inschatten is erg belangrijk, omdat Iyengar yogadocenten zijn opgeleid om leerlingen asana’s op verschillende manieren aan te leren, passend bij het niveau waarop ze oefenen. Als je nooit eerder Iyengar yoga hebt gedaan, moet je beginnen op niveau 1 (beginners), en niet op een hoger niveau ook al ben je bekend met andere stijlen van yoga. Bespreek het doorgaan naar een hoger niveau met je docent, want als je ervaren bent in asana, kun je snel vorderingen maken en doorstromen naar een volgend niveau. Je zult je echter niet op je plek voelen als je instapt op een verkeerd niveau op het verkeerde moment.

When there is strain it is physical yoga, when the brain is passive it is spiritual yoga.

les

opbouwen naar omgekeerde houdingen

In de meeste Iyengar yogalessen komen ook inversies (omgekeerde houdingen), zoals Sarvangasana (schouderstand) en Sirsasana (hoofdstand), aan bod. Deze zullen altijd veilig en geleidelijk aan worden aangeleerd door docenten die zijn opgeleid en regelmatig worden geëvalueerd in het toepassen van de veiligste methoden. Een goede opbouw van de structuur van het lichaam, zoals de armen en schouders, is daarvoor essentieel en die moet worden aangeleerd in de beginnerslessen.

het gebruik van props (hulpmiddelen)

B.K.S. Iyengar is begonnen met het toepassen van veel van de props die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt in de yogalessen, zoals riemen, blokken, touwen, stoelen en dekens. De leraar kan je vragen om een prop te gebruiken om je inzicht in een houding te verdiepen of te helpen met een bepaalde vorm, actie of de richting in een houding. De props worden niet gebruikt omdat je iets niet zonder props zou kunnen doen. Integendeel: ze zijn er om je uit te dagen, om een houding verder te onderzoeken en te leren voorbij het niveau van wat je al kende.
Deze manier van oefenen verbetert het uithoudingsvermogen, ontwikkelt kracht en flexibiliteit, en leert je van binnenuit voelen waar je sterke, stijve, zwakke en onderontwikkelde kanten zich bevinden, zodat je je lichaam gelijkmatig kunt ontwikkelen en in balans kunt brengen.
Wanneer een lichaam in balans is, voelt het niet te hard (vatbaar voor blessures) en niet te zacht (ongeschikt om het skelet goed te ondersteunen). Het zorgt voor optimale bewegingsvrijheid zonder gehinderd te worden door stijfheid. Hoe vrijer je beweegt, hoe meer je beweegt!

Iyengar is in 2004 door magazine TIME uitgeroepen tot één van de 100 invloedrijkste personen van de twintigste eeuw. Bovendien is de door hem ontwikkelde yogastijl zo bekend dat Iyengar Yoga een begrip werd en is opgenomen in de Oxford Dictionary of English.

*
Een gedeelte van deze tekst is overgenomen van de site van Yoga Academie Maastricht en uit een blog van Guy Brickley, Iyengar yogaleraar uit Londen.