beginners lessen_

De beginners lessen vormen een introductie met Iyengar yoga. Je bent een beginner als je nog nooit yoga hebt beoefend of wanneer je enige ervaring hebt met andere vormen van yoga of aan- verwante lichaamsbeoefening. In de beginners lessen komen de basisprincipes van Iyengar yoga aan de orde. Je leert hoe je je lichaam moet uitlijnen en welke aandachtspunten belangrijk zijn. In de beginners lessen ligt de nadruk op voorbereidende houdingen, staande houdingen, draaihoudingen en beginnende voorover buigingen. 
Na minimaal 3 maanden regelmatig lessen te hebben gevolgd kan de overstap naar de alle niveaus lessen gemaakt worden. Een beginners les duurt 1,5 uur.
– – –

alle niveaus_

Na 3-6 maanden ervaring met Iyengar yoga sta je open voor nieuwe ontwikkelingen. Je kunt dan beginnen met de alle niveaus lessen. In deze lessen houden we de verschillende yogahoudingen wat langer aan en werk je aan verdieping van de houdingen die je in de beginners lessen hebt geleerd. Ook komen er weer nieuwe houdingen aan de orde. Zo zul je naast achterover buigingen ook omgekeerde houdingen als schouderstand, kopstand en handstand aanleren. Alle omgekeerde houdingen worden nog bij de muur geoefend om het lichaam zo te ontwikkelen dat je na verloop van tijd los in de ruimte je evenwicht kunt bewaren. Het evenwichtig ontwikkelen van je lichaam kost tijd, daarom volg je minimaal 1,5 jaar algemene lessen alvorens je de stap naar de gevorderden lessen maakt. Een alle niveaus les dit 1,5 uur.
– – –

gevorderden lessen_

Na minimaal 1,5 jaar lessen te hebben gevolgd kun je je aansluiten bij de gevorderden groep. Tijdens deze lessen wordt veel aandacht besteed aan achterover buigingen en omgekeerde houdingen, die je nu leert los in de ruimte uit te voeren. De staande houdingen worden wat langer aangehouden en uitgebreid met moeilijkere houdingen die nog niet eerder aan bod kwamen. Er wordt meer achtergrond informatie over de oefeningen gegeven en de lessen zijn weer wat intensiever en uitdagender dan de alle niveaus lessen. Een gevorderden les duurt 2 uur. kom je met regelmaat naar de gevorderden les, dan kun je een strippenkaart aanschaffen voor de extra halve uren. ( opwaardeerkaart 2 uurslessen €50 voor 10 lessen, ook te gebruiken voor de pranayamales). Voor een losse 2 uursles kun je €7,50 bij betalen.
– – –

pranayama_

Pranayama is de leer van adem en levensenergie. Een rustige gelijkmatige ademhaling kalmeert. Bij Pranayama leer je bewust de inademing, de uitademing of het vasthouden van de adem te verlengen. Bij het inademen krijg je energie, bij het uitademen laat je gedachten en spanningen los. Bij het vasthouden van lucht na de inademing laat je de levensenergie in je lichaam circuleren, bij lege longen na een uitademing word je gewaar van loslaten en weggeven van individuele (levens)energie. Pranayama is subtiel en vergt lichaamsbewustzijn en innerlijke kracht. Daarom is het belangrijk eerst aan de gewone yogalessen te hebben deelgenomen en aan lichaamsbewustzijn te hebben gewerkt door middel van de verschillende lichaamshoudingen die we oefenen. Pranayama vormt een schakel tussen de lichamelijke en de geestelijke gewaarwording in de yogabeoefening. Vier keer per jaar bieden we een pranayamacursus aan van 4 weken. Hiervoor is een minimum van 1 jaar Iyengar yoga vereist. Er zijn maximaal 8 deelnemers. Na het volgen van de cursus kun je maandelijks de pranayamales op vrijdagavond volgen. Deze les duurt 2 uur. Een losse les kost €20, kom je niet naar de gewone les in die week, dan kun je € 7,50 bijbetalen ( of een strip van je opwaardeerkaart)
– – –

zwangerschapsyoga_

Vanaf de 14e week van je zwangerschap* is het mogelijk om zwangerschapsyoga te volgen bij Yoga Maastricht. De lessen zijn doorlopend, wat inhoudt dat je op ieder gewenst moment kunt beginnen met de lessen. Je kunt de lessen blijven volgen tot het einde van je zwangerschap. Een les zwangerschapsyoga duurt 75 minuten
* Na de 28e week van je zwangerschap kun je zonder yoga ervaring niet meer starten met het volgen van de lessen. Lees meer >
– – –

postnatale yoga_

Ongeveer 6-8 weken na de bevalling kun je beginnen met het volgen van postnatale yogalessen. De postnatale yogalessen bieden een mooie gelegenheid om met of zonder je baby te oefenen en contact te leggen met andere moeders. Tot het moment dat je baby gaat kruipen mag je het meenemen. Voorafgaand aan de les heb je de gelegenheid om je baby te voeden of te verschonen in een aangename omgeving. Een les postnatale yoga duurt 75 minuten.  Lees meer >
– – –

restoratieve lessen_

Tijdens de restoratieve lessen ligt de nadruk op het zo volledig mogelijk ontspannen en tot rust laten komen van lichaam en geest wanneer je uit balans bent. Deze lessen volg je wanneer je lichamelijk of geestelijk zeer vermoeid bent en niet de energie hebt de normale lessen te volgen. Je kunt hierbij denken aan momenten dat je herstellende bent van griep, hevige verkoudheid, jetlag, zware menstruatie of een periode waarin je meer energie van jezelf gevraagd hebt dan wat je aan energie in huis had. Tijdens deze lessen wordt er gebruik gemaakt van hulpmiddelen; kussens, riempjes, stoelen, dekens blokken etc. Alles wat nodig is om het lichaam zo te ondersteunen dat het een optimaal herstel bevorderd. De restoratieve lessen duren 1,5 uur en vinden plaats op maandag om 18.45 en woensdag om 9.30.
– – –

verdiepingsles_

Eens per kwartaal vindt op zondagochtend in de kleine zaal een 3 uur durende les plaats, waarin we in een kleine groep (maximaal 8 deelnemers) dieper ingaan op bepaalde houdingen. Door regelmatig verdiepingslessen te volgen, zul je merken dat je eigen oefenen met sprongen vooruitgaat. Na afloop van de les kun je nagenieten van een heerlijke kom soep. Voor het volgen van de verdiepingsles is minimaal 3-6 maanden Iyengar yoga ervaring noodzakelijk.
– – –

 

let op!

Groepslessen zijn niet direct geschikt voor mensen met:


— hoge bloeddruk/hypertensie
— hartproblemen
— epilepsie
— kanker of beginnende tumoren
— diabetes
— menière
— multiple sclerose


Bovenstaande condities betekenen niet dat geen yoga beoefend mag worden, ze vereisen speciale aandacht waarvoor tijdens de groepslessen niet altijd mogelijkheid is. Bij twijfel of je wel of niet kunt deelnemen aan de les graag vóór de les contact opnemen.

---

---

Actueel

Yoga Maastricht
Volksplein 32
6214 AM Maastricht
info@yogamaastricht.nl