home > de lessen > praktische info

YM_voetjes

— Informeer de leraar vóór de les over blessures, ziektes of recente operaties. Ook wanneer je zwanger bent of een IVF-traject volgt, is het belangrijk dit voor aanvang van de les te melden.

— Eet vanaf twee uur voor de les niets zwaars meer.

— Draag comfortabele kleding: schoon, rekbaar en loszittend, bij voorkeur een korte broek of legging.

— Voor de laatste 15 minuten van de les (ontspanning) zijn sokken en een vest/trui aan te raden, zodat je lichaam niet te snel afkoelt. ( Voor een goede ventilatie zijn de ramen open tijdens de les, hierdoor kan de studio wat kouder aanvoelen dan je van ons gewend bent. Kleed je in laagjes aan dan kun je altijd iets aan of uittrekken).

— We werken op blote voeten. Zorg daarom dat je voeten bij aanvang van de les schoon zijn. (Je kunt vóór en na de les je voeten wassen in de daarvoor bestemde ruimte, eigen handdoekje meenemen om je voeten te drogen).

— Zorg dat je gedurende de dag genoeg water drinkt. zodat je zonder dorst de les door komt. Water drinken tijdens de les wordt afgeraden. Een kwartier ná de les is water drinken juist uitstekend om het reinigingsproces te ondersteunen.

— Wanneer je koorts hebt, is het beter om geen les te volgen. Bij verkoudheid of na griep kun je online les volgen en kunnen de oefeningen aangepast worden om het herstel te bevorderen. Zodra je je beter voelt ( 24 uur koortsvrij, niet hoesten of verkouden) ben je weer van harte welkom om in de studio les te komen volgen.

//

Gewone groepslessen zijn niet geschikt voor mensen met:
— hoge bloeddruk (hypertensie)
— hartproblemen
— epilepsie
— kanker of beginnende tumoren
— diabetes
— ziekte van Ménière
— multiple sclerose
— en ook niet voor zwangeren zonder ervaring met Iyengar yoga. (je kunt dan de zwangerschapsyoga volgen)

Als één van de genoemde situaties op jou van toepassing is, betekent dat niet dat je geen yoga mag beoefenen. Wel heb je dan speciale aandacht nodig en daarvoor is tijdens de groepslessen niet altijd gelegenheid. Als je twijfelt of je wel of niet kunt deelnemen aan de les, neem dan graag vóór de les contact met ons op.

//

Yoga teaches us to cure what need not be endured and endure what cannot be cured.