home > de lessen > de verschillende lessen

Iyengar Basis

Niveau 1 / duur: 75  minuten
– – –
Deze beginners lessen vormen een introductie met Iyengar yoga. Je bent een beginner als je nog nooit yoga hebt beoefend of wanneer je enige ervaring hebt met andere vormen van yoga of aan- verwante lichaamsbeoefening. Deze les laat je kennismaken met de fundamentele principes van yoga en het Iyengar-systeem. De instructies voor het uitlijnen van het lichaam  in de verschillende houdingen worden stapsgewijs gegeven. je ontwikkeld het vermogen om veilig yoga te beoefenen en de gunstige effecten ervan te begrijpen.
In de beginners lessen ligt de nadruk op voorbereidende houdingen, staande houdingen, beginnende draaihoudingen beginnende voorover buigingen.

Je volgt deze lessen 3-6 maanden voordat je door gaat naar het volgende niveau.

//

YM_pose10

Iyengar Fundatie

Niveau 1-2 / duur: 75 & 90 minuten
– – –
Deze les is de perfecte keuze voor beginners of zij die aan een sterkere basis voor hun oefenen willen bouwen. In deze les werken we aan kracht, stabiliteit en comfort, waarbij we ons concentreren op klassieke staande houdingen, zittende houdingen en ontspannende houdingen. Wanneer er sprake is van  (eerdere) blessures, zwakheden of beperkingen leer je hoe je de houdingen aanpast om een ​​sterke, stabiele, intelligente yogabeoefening te ontwikkelen. Naast staande houdingen, draaihoudingen beginnende vooroverbuigingen leer je ook schouderstand.

Je volgt deze les 6-12 maanden of langer.

//

YM_pose8

Oefening en verfijning

Niveau 2 / duur: 90 minuten
– – –
Fysieke en fysiologische verdieping.
Na 1 jaar ervaring met Iyengar yoga sta je open voor nieuwe ontwikkelingen. Oefening en verfijning is een stap verder dan de basisbeginselen en niveau 1-2. In het vorige niveau heb je geleerd hoe je houdingen uitvoert en voor je zelf dient aan te passen (personaliseren) bij blessures of fysieke ongemakken/ beperkingen Deze snellere, gemengde niveaus les moedigt aan om een samenhangende, gepersonaliseerde en geïnformeerde manier van oefenen te cultiveren waardoor  je kunt profiteren van de krachtige effecten van yoga. Deze les laat je kennismaken met een reeks houdingen , waaronder voor en achterover buigingen, omgekeerde houdingen als schouderstand, kopstand en handstand. Alle omgekeerde houdingen worden nog bij de muur geoefend om het lichaam zo te ontwikkelen dat je na verloop van tijd los in de ruimte je evenwicht kunt bewaren. Het evenwichtig ontwikkelen van je lichaam kost tijd, daarom volg je minimaal 1,5 jaar level 2 lessen.

//

YM_pose4

Kracht van beoefening

Niveau 3 / duur: 90 minuten
– – –
Deze les stond eerder bekend als de gevorderden les, je volgt deze les na ca. 2-3 jaar iyengar yoga beoefening. Na een niveau van stabiliteit en gemak te hebben bereikt (niveau 2), houd je de asanas langer vast en begin je aan de reis naar reflectie en meditatie in asana. We gaan er vanuit dat je op dit level meer tijd aan yoga besteed dan 1 uurtje per week ( je oefent bijvoorbeeld ook thuis of komt vaker naar de studio). Tijdens deze lessen wordt veel aandacht besteed aan achterover buigingen en omgekeerde houdingen, die je nu leert los in de ruimte uit te voeren. De staande houdingen worden wat langer aangehouden en uitgebreid met moeilijkere houdingen die nog niet eerder aan bod kwamen. Het langer aanhouden van de houdingen stelt je in staat je aandacht naar binnen te brengen en zo de subtielere en diepere aspecten en effecten van de houdingen te ervaren. Dit maakt deze lessen intensiever en uitdagender dan de level 2 lessen. Op dit niveau wordt je sterk aangemoedigd om thuis regelmatig te oefenen, zodat je persoonlijke begrip van yogahoudingen je begrip van verfijningen in de les begint te voeden.

//

YM_pose7

Kracht van beoefening

Niveau 4 / duur: 120 minuten
– – –
Dit niveau is alleen voor ervaren leerlingen (gecertificeerde iyengar yoga leraren en leraren in opleiding en deelnemers met minimaal 6 jaar iyengar yoga ervaring) ; je kunt alleen met voorafgaande toestemming deelnemen aan deze lessen. Het is niet altijd essentieel om gevorderd te zijn in het uitvoeren van de houdingen op zichzelf, het belangrijkste is dat iemands oefenen de kwaliteit van ahimsa heeft (geweldloosheid); dat het opmerkzaam en gevoelig is, inclusief zelfobservatie en analyse om letsel te voorkomen en een grotere zelfbeheersing op te bouwen. Op dit niveau word je aangemoedigd om yogateksten (yogasutra’s) te lezen, inclusief de boeken van BKS Iyengar om je begrip van de bredere reikwijdte van het yogasysteem te verbeteren.

//

Lack of knowledge is the source of all pains and sorrows.

pranayama

vanaf niveau 2 / duur: 90 minuten
– – –
Yogische ademhaling voor niveau 2 of hoger. Pranayama helpt je geest te beheersen en te kalmeren en je energie op te laden.
Het woord Pranayama bestaat uit twee Sanskrietwoorden. Prāna betekent adem, energie, levenskracht en vitaliteit. Ayāma betekent, controle, beheersing, verlenging of uitzetten. Pranayama is de beoefening van het beheersen of conditioneren van de ademhaling. Het bestaat uit technieken die zijn ontworpen om het ademhalingsproces te beheersen en tegelijkertijd het verband tussen de ademhaling, de geest en de emoties te herkennen. Pranayama is eerder bewust ademen dan diep ademen. Het vereist een aanpak gebaseerd op zelfobservatie.

Pranayama is de overgang tussen de uiterlijke en de innerlijke wereld – het voertuig waardoor we ons internaliseren, het lichaam voelen en ons innerlijke leven ervaren. Het is stiller en subtieler dan asana beoefening.

Deze les is alleen geschikt voor degenen die regelmatig lessen van niveau 2 volgen en die minimaal 1-2 jaar wekelijks Iyengar-yoga hebben beoefend.

Hoewel er geen eerdere ervaring met pranayama nodig is, moeten deelnemers voldoende ervaring hebben met houdingen als Sirsasana (hoofdstand) en Sarvangasana (schouderstand), voordat ze voorbereidende houdingen en basale pranayama-technieken oefenen. Deze les is niet geschikt voor degenen die momenteel beginners lessen volgen.

//

Wanneer ben ik klaar om Pranayama te starten?

De Iyengar-traditie neemt de raad van Patanjali serieus dat pranayama alleen moet worden ingevoerd nadat een student stevig is verankerd in asana. Dit komt omdat de fysieke houdingen de concentratie, kracht en stabiliteit ontwikkelen die nodig zijn om met de adem te werken.

In Light on Pranayama zegt BKS Iyengar dat de beoefenaar twee essentiële dingen nodig heeft: een stabiele wervelkolom en een stille en alerte geest. Beide zijn opgebouwd met een sterke asanapraktijk. Beoefenaars moeten ook in staat zijn om diepe ontspanning in Savasana te oefenen met een kalme en attente geest zonder in slaap te vallen.

Twee keer per jaar bieden we een pranayamacursus aan van 6 weken. Hiervoor is een minimum van 1-2 jaar Iyengar yoga vereist. Na het volgen van de cursus kun je maandelijks de pranayamales op vrijdagavond volgen. Deze les duurt 1,5 uur. Een losse les kost €14 voor leden, €16 voor niet leden.

//

YM_pose6

zwangerschapsyoga

duur: 75 minuten
– – –
Vanaf de 14e week van je zwangerschap* is het mogelijk om zwangerschapsyoga te volgen bij Yoga Maastricht. De lessen zijn doorlopend, wat inhoudt dat je op ieder gewenst moment kunt beginnen met de lessen. Je kunt de lessen blijven volgen tot het einde van je zwangerschap. Een les zwangerschapsyoga duurt 75 minuten

* Na de 28e week van je zwangerschap kun je zonder yoga ervaring niet meer starten met het volgen van de lessen. Lees meer >>

//

postnatale yoga

Ongeveer 6-8 weken na de bevalling kun je beginnen met het volgen van een postnataal programma tijdens de restoratieve lessen of in de les voor vrouwen op donderdagmiddag 13.00 uur. Een les postnatale yoga duurt 75 minuten..  Lees meer >>

//

YM_pose5

restoratieve lessen

open voor alle niveaus / duur: 75 minuten
– – –
Tijdens de restoratieve lessen ligt de nadruk op het zo volledig mogelijk ontspannen en tot rust laten komen van lichaam en geest wanneer je uit balans bent. Deze lessen volg je wanneer je lichamelijk of geestelijk zeer vermoeid bent en niet de energie hebt de normale lessen te volgen. Je kunt hierbij denken aan momenten dat je herstellende bent van griep, hevige verkoudheid, jetlag, zware menstruatie of een periode waarin je meer energie van jezelf gevraagd hebt dan wat je aan energie in huis had. De stress verlichtende oefenreeksen worden uitgevoerd met props zoals bolsters, dekens en blokken om het lichaam te ondersteunen. Deze fysieke ondersteuning helpt om langer comfortabel in een houding te blijven zonder inspanning. De spieren kunnen ontspannen, de hartslag gaat omlaag en het zenuwstelsel kalmeert wat een optimaal herstel bevorderd. Ideaal voor iedereen die een les met een zeer ontspannen tempo verkiest. Restoratief is een krachtig tegengif tegen een gestrest, verzwakt of vermoeid gevoel.  De restoratieve lessen duren 75 minuten en vinden plaats op maandag om 18.30 en woensdag om 9.30.

//

YM_pose9

verdiepingsles

vanaf niveau 2/ duur: 180 minuten
– – –
Eens per maand vinden er in het weekend verdiepingslessen plaats waarin we intensief oefenen. Dit kun je afstemmen op je behoefte; je kunt een ochtend, middag of hele dag meedoen op zaterdag en zondag. Deze weekenden kun je volgen indien je

— āsana en prānāyāma wilt bestuderen op een manier die verder gaat dan fysieke oefeningen of een hobby;
— bewuster wil leven door yoga;
— contact wilt leggen met gelijkgestemde mensen
— minimaal 1 jaar regelmatig les hebt gevolgd bij een gecertificeerd Iyengar yogadocent
— kop- en schouderstand regelmatig oefent
— In goede fysieke conditie verkeerd.

Door regelmatig verdiepingslessen te volgen, zul je merken dat je eigen oefenen met sprongen vooruitgaat. Voor het volgen van de verdiepingslessen is minimaal 1 jaar Iyengar yoga ervaring noodzakelijk.

//

let op!

Groepslessen zijn niet direct geschikt wanneer er sprake is van de volgende condities:
— hoge bloeddruk/hypertensie
— hartproblemen
— epilepsie
— kanker of beginnende tumoren
— diabetes
— menière
— multiple sclerose

Bovenstaande condities betekenen niet dat geen yoga beoefend mag worden, of dat we niet kunnen helpen. Ze vereisen speciale aandacht waarvoor tijdens de groepslessen niet altijd mogelijkheid is. we vragen om bij bovenstaande condities vóór de les contact op te nemen om te bepalen weke lessen geschikt zijn.

//